ZUID-KOREA

9 t/m 18 november 2000              

HOME

Vanuit Mongolië rijden we met de Trans Mongolië Express naar Beijing, de hoofdstad van China. Omdat we daar in 1997 (zie China in deze homepage) al zijn geweest rijden we na twee dagen al door naar Tianjin, een klein havenplaatsje aan de oostkust van China. Met een boot van de Jinchon Ferry Company varen we in 24 uur naar Inch´on, de westkust van Zuid-Korea. De zee is nogal woest, al snel worden er velen zeeziek.

In de regen lopen we vanaf de haven naar het 1.5 km verderop gelegen treinstation. Het heeft meer weg van een metro. Twee meisjes zien ons tobben met de subway-plattegrond van Seoul. Behulpzaam leggen ze ons uit waar we eruit moeten. We vinden al snel voor een redelijk bedrag  een motel (incl. satellite-tuner, vloerverwarming en bad).

Het motel ligt vlakbij het Changdokkung Palace.

De herfst is net ingetreden zodat de bomen prachtig gekleurd zijn, hetgeen schitterend combineert met de diverse gebouwen van het paleis. We moeten eigenlijk met een groep meelopen, maar zodra we kunnen glippen we er tussenuit.

Seoul is veel moderner dan we ons hadden voorgesteld: wolkenkrabbers, prachtige winkels en ´all over the place´neon-reclame. De GSM´s zijn hier niet groter dan een lucifersdoosje. Ca. 90% van de mensen zijn jong, tenminste zo lijkt het. Ook staan er vele kraampjes op straat. Aan de ene kant heeft dat iets ´armoedigs´, maar wij vinden dat dat een stad juist dat extra tintje gezelligheid en meer leven geeft.     

In groepsverband gaan we per bus naar de best bewaakte grens van de wereld, die tussen Zuid- en Noord-Korea. Als je op eigen houtje gaat zien ze je gelijk voor een spion aan, m.a.g. dat je dan nog geen eens de DMZ (Demilitarised Zone, 4 km breed en 248 km lang stuk grensgebied) mag zien … sterker nog, de kans is groot dat je zomaar wordt gearresteerd. Onze eerste stop is bij de ´Freedom bridge´, waarover in ´53 de politiek gevangen naar hun eigen land mochten terugkeren.     

In de anti-communisten hal worden we door een jonge soldaat rondgeleid, die over van alles en nog wat wil praten, maar liever niet over de geschiedenis van Zuid-korea en de Korean-war. We zien er een film van hoe de 3e infiltratie-tunnel, die de Noord-Koreanen hebben gegraven, in 1978 is gevonden. Ook mogen we zelf in deze tunnel afdalen (73 m diep, over een afstand van 300m). Het is er benauwd, druppels water vallen vanaf het plafond op de rubberen matten die overal zijn neergelegd. Vanuit de Observatie-tower kunnen we een glimp opvangen van Noord-Korea.   

Op dit moment is de temperatuur in Seoul: 

In Suwon, 48 km ten zuiden van Seoul, bevindt zich een model van een typisch  Koreaans dorp (Korean Folk Village). We gaan er met openbaar vervoer naartoe. Het is echt een toeristische attractie, maar toch best wel aardig.

Muziek, dans en acrobatiek, traditionele boeren huizen, tempels, een watermolen en pottenbakkers … het is er allemaal.


                 Vervolg Zuid-Korea

SLIDE-SHOW ´Zuid-Korea´