ZIMBABWE

Oktober 1998            

HOME

Zimbabwe, het vroegere Rhodesië, ligt in het centrum van zuidelijk Afrika. We vliegen met SAA via Johannesburg naar de Victoria Falls, wat ligt in het uiterste noorden van Zimbabwe. Over een lengte van ca. 1 km spreiden de spectaculaire watervallen zich uit. Een onstuimige hoeveelheid water en nevel stort vanaf Zambia de 100m lager liggende Zambezi rivier in. Bij de waterval is een klein regenwoudje ontstaan, wat een vreemd maar mooi contrast geeft met de rest van het droge, dorre, gele zanderige Zimbabwe.   

We lopen het pad langs de Zambezi-rivier af, richting Botswana (foto rechts: een naar schatting 100 jaar oude Baobab-boom). Volgens onze reisgids is het een trip voor ervaren safari-gangers … Al snel lopen een aantal flinke bavianen met ons mee. De geur, het typische struikgewas en de benauwende warmte geeft ons een heerlijk Afrikaans gevoel. Totdat er in vol ornaat een olifant vanachter een aantal bomen te voorschijn komt. Spontaan zet 'ie de achtervolging in, we zetten 't op een rennen, voor zover dat mogelijk is met zware bepakking …

Hij is enorm … toch moeten we er langs! Met trillende knieën lopen we verder. Nog maar nauwelijks bekomen van ons avontuur, worden we 's nachts in ons tentje omcirkeld door een stel olifanten … In 2009 zijn we terug naar Zimbabwe gegaan

Als je droomt van een spontane 'wilde' olifant-ontmoeting, ga dan naar Zimbabwe!

Terwijl we terug lopen naar het dorpje 'Victoria Falls' staan we ineens 'oog in oog' met een wilde Afrikaanse olifant! De plaatselijke bevolking moet niets van 'm hebben, wij lopen rustig op 'm af. Hij is aardig bezig een struik te slopen, we benaderen 'm tot ca. 2 m. We zijn in zijn domein en hij voelt zich blijkbaar bedreigd, met getetter en orengeflap maakt 'ie duidelijk dat we te ver zijn gegaan. We sprinten naar een veilig plekje. 

Dwars door het dorpje 'Victoria falls' loopt een spoorweg. We horen en zien in de verte een stoomtrein aankomen. De sporen in Zimbabwe zijn van een zacht soort staal gemaakt, de wieldruk per as mag derhalve niet meer zijn dan 13 ton. Daarom hebben ze veel assen (zie foto).