TAIWAN

2 t/m 6 april 1999             

HOME

Door met EVA Air (Taiwanese luchtvaartmaatschappij) voor Fl. 990,= naar Thailand, onze 'hoofd-honeymoon bestemming' te vliegen, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een paar dagjes in Taiwan door te brengen.

Vanaf Taipei ben je binnen 4 uur met de trein in Hualien. Tenminste, als het je lukt om kaartjes te kopen in het Chinees ... De trein valt reuze mee met z'n luxe stoelen, schone ramen en vloer, toch wel wat anders dan China zelf! Helaas rijden we door vele tunnels, zodat de heuvelachtige oostkust een beetje aan ons 'voorbij' gaat, maar toch kunnen we af en toe een glimp opvangen van de bergen, overbevolkte achterwijken en vergezichten naar de oceaan.

Helaas 'hangt' Hualien in de mistvlagen welke rondom de bergen hangen, hetgeen Hualien ietwat somber doet overkomen. Overigens doen de straten met hun Chinese uithangborden wel erg Chinees aan en lijkt hier, net als in de rest van Taiwan, de scooter het meest ideale vervoermiddel. Hualien is de toegangspoort naar de Taroko-kloof, de meest bezongen natuurlijke bezienswaardigheid van Taiwan.

Met een lokale bus rijden we dwars door de kloof richting het plaatsje Tienshiang. De afgrond lijkt af en toe wel heel dicht bij. Het zonnetje komt ook nog door ...

De Taroko-kloof is een 19 km lange kloof welke in de loop van miljoenen jaren is uitgeslepen door een snelstromende rivier.


Echt een gebied voor een mooie wandeling. Via een loopbrug komen we bij prachtige pagoda's uit. Een wel heel donkere wat vochtige tunnel leidt ons naar een pad langs steile rotswanden en watervallen.

Taipei, de hoofdstad van Taiwan, is een bruisende stad. Uiteraard mag een bezoek aan het Chiang Kaishek memorial niet ontbreken.

Nadat Mao Zedong in 1949 de Volksrepubliek China heeft uitgeroepen heeft de verslagen Chiang Kaishek zich als Nationalistische Republiek China met 2 miljoen volgelingen teruggetrokken op het eiland Taiwan. China ziet Taiwan tot op de dag van vandaag nog steeds als opstandige provincie. Aan een immens plein ligt nu dit opmerkelijke mausoleum, aan beide zijden geflankeerd door mooie Chinese tempels. De met veel ceremonieel en wapengekletter gepaard gaande aflossing van de wacht is heel bijzonder.    

Ook zijn er parken in de stad, met fraaie tuinen en leuke meertjes met bruggen. Kleine tempeltjes maken het geheel compleet. Je waant je op zo'n moment bepaald niet in een drukke stad.

Taiwanese meisjes willen hier graag met Westerlingen op de foto.


Vervolg Taiwan