HOME

RUSLAND

20 t/m 30 Oktober 2000               

Op 20 oktober 2000 begon onze reis 'Van hier tot Tokyo over land'

Rond 4 uur 's middags zijn we vanaf huis (uit Den Bommel) met de bus vertrokken naar Rotterdam-Zuid. Vanaf Rotterdam-centraal zijn we met de trein naar Amersfoort gereisd. De metro en trein waren beide overvol. Meer geluk hadden we in de Duitse trein (IR 2347) naar Hannover, hier konden we zowaar weer eens zitten. Alleen helaas nogal wat vertraging, zodat het even rennen was voor de trein EN249 richting Moskou. De volgende dag reizen we door Polen naar Wit-Rusland.


In Brest (grens Polen - Wit-Rusland) wordt het onderstel gewisseld, zodat we een paar uur de tijd hebben om onze benen weer eens te strekken (zie foto links). We gaan hier van smal naar breed spoor. De Russen vonden het blijkbaar maar een eng idee: stel je voor dat treinen zomaar in één keer van West-Europa door zouden kunnen denderen naar Moskou …

Vervolg Rusland

Na 35 uur treinen vanaf Hannover komen we 's ochtends vroeg in Moskou aan. Het ziet er koud uit, ijspegels hangen aan houten huisjes en opgevroren dauw hangt over het gras. We hebben zowaar een eigen appartement in de buitenwijken van Moskou tot onze beschikking. Hetgeen wel betekent dat we met de metro naar het centrum moeten. We nemen niet eens de tijd om te douchen, we gaan direct op pad. De metrostations zijn stuk voor stuk prachtig om te zien, er is vaak overdadig veel marmer gebruikt. Ook beelden ontbreken er niet.

Ineens lopen we dan in het Kremlin. Het Kremlin was de plaats van waaruit het rijk van de voormalige Sovjet-unie werd geregeerd. Overal staan prachtige kathedralen, zoals de kathedraal van Maria Hemelvaart (foto rechts onder). Hier werden gedurende 350 jaar tsaren gekroond en patriarchen gewijd en begraven. In 1815 liet hier Napoleon zijn paarden stallen om vervolgens zelf met 295 kg goud en 5 ton zilver te vertrekken.