MONGOLIň

31 oktober t/m 5 november 2000              

HOME

Onze deur van de coupť wordt met een flinke dreun dichtgegooid. Handel, handel en nog eens handel: dat is de eerste kennismaking met de Mongolen. Rond half 6 īs avonds begeven we ons langs de handelaren naar de restauratie-wagon: ja, we zijn echt weer in AziŽ. Deze mensen willen tenminste met ons praten, pas nu voelen we ons weer thuis Ö

De grensovergang Rusland - MongoliŽ neemt ruim 3 uur in beslag, van onder tot boven wordt de boel in de Trans MongoliŽ Express onderzocht. Rond 7 uur de volgende dag worden we wakker. Het is koud geworden in de trein en buiten ziet het er ook niet erg warm uit.

Grasland en heuvels, ja Ö dat is MongoliŽ!

Op een oppervlakte van 1.565.000 km2 wonen ca. 2 miljoen Mongolen.

Er lopen veel mensen op het treinstation van Ulan Bator (6304 km van Moskou), de hoofdstad van MongoliŽ. 

Onze 'homestay' is schoon, nieuw en netjes. Ook nu laten we het douchen achterwege, eerst willen we de stad zien. De stad ziet er heel wat fleuriger uit dan het sombere, grauwe Rusland. We verbazen ons over het feit dat de stad, die aan de ene kant nog zo dorps is, aan de andere kant al is uitgegroeid tot een waar metropool, waar vrijwel alles te krijgen is.

De Mongolen hebben een vriendelijke gezichtsuitdrukking en komen ook zo op ons over. Qua ras en cultuur zijn de Mongolen een mengeling van Chinezen, SiberiŽrs, Russische en Turkse volkeren.

Het absolute hoogtepunt is het Tibetaans Gandan-klooster, waar het LamaÔsme nog wordt beleden. De mensen lopen er nog in traditionele kleurrijke kleding (zgn. īdelsī) rond. De monniken praten en lopen met de mensen mee van en naar het klooster.

We kijken er onze ogen uit en kunnen het geheel nauwelijks bevatten.

Op een bijbehorend plein lopen vele duiven rond, die door kinderen en volwassenen worden opgeschrikt. De volgende dag brengen we uiteraard ook een bezoek aan het Choijin Lama tempel museum en het  Bogd-Khan winterpaleis.

Op dit moment is de temperatuur in Ulan Bator:

Bij een vriendelijk Mongools vrouwtje, die ons eergisteren aansprak op het treinstation, regelen we een tour naar het platteland van MongoliŽ. Ze heeft op eigen houtje een klein reisbureautje (Nassan Tours) in haar eigen appartement opgezet en verhuurt daar ook diverse kamers aan reizigers die voor 3$ willen overnachten. Juulchin (de reisorganisatie van de staat) is dubbel zo duur met zīn tours.                                                                                                    Vervolg MongoliŽ