HOME

MALI

10 t/m 27 maart 2000               

Mali is een arm woestijnland, waarvan een deel tot de droge woestijn behoort en een deel uit uitgestrekte savanne. Het overgangsgebied is de Sahel. Te midden van westelijk Afrika, wordt Mali omringd door de landen: Algerije, Ivoorkust, Guinee, Mauretanië, Senegal, Nigeria en Burkino Faso. Ooit was Mali een Franse kolonie, dus hoe kan het ook anders: Met Air France vliegen we via Parijs naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Het ziet er niet als een echte stad uit, ondanks het kolonialisme heeft het nog steeds zijn provinciale charme behouden.

Onze eerste reisbestemming is Ségou, wat bekend is van het gelijknamige boek van Maryse Condé.

In Mali woont een grote verscheidenheid aan volkeren. In Ségou bestaat de bevolking voornamelijk uit Bambara , dit zijn van oorsprong akkerbouwers. Ook Peul (veehouders) en Bozo (vissersvolk) komen we er tegen. Vele ezelskarretjes bepalen het straatbeeld.

In een oude, gammele verroeste Peugeot 405 rijden we met z'n tienen terug. Alles wat overbodig is, zoals ramen meters en startmotor ontbreekt. Om de 10 kilometer moeten de wielbouten worden vastgedraaid en wordt er water bij de radiator gegooid, waarna de mannen de auto moeten aanduwen om er weer enigszins beweging in te krijgen. Onderwijl geeft een Songhai-vrouw naast me haar baby de borst.       

                                                          Vervolg Mali

Vanaf de pier hebben we een prachtig uitzicht over de honderden meters brede Niger-river. Deze rivier loopt dwars door het land. Pirogues en pinasses varen af en aan, vrouwen doen de was in de rivier of nemen zelf een bad. De mannen houden zich bezig met het kruien van zand.

Met z'n '15-en' op en in elkaar gevouwen in een Frans Peugeot-pick-upje volbrengen we vanaf Mopti de 3.5-urige rit naar Djenné, wat bekend staat om zijn enorme lemen moskee in Sudanese bouwstijl (zie foto hiernaast).  Djenné staat in zijn geheel op Unesco's Werelderfgoedlijst, hetgeen betekent dat er niets veranderd mag worden aan het straatbeeld. Open riolen zijn derhalve nog steeds intact. 

Klik op de foto zelf, om de foto in een groter formaat te kunnen bekijken.

Op maandag is er weekmarkt in Djenné. Een lange rij paard- en wagens rijden over de dam in de Bani het dorp binnen. De mannen en vrouwen hebben hun mooiste kleren aangetrokken en zien er fantastisch uit. Het is er een enorme drukte, maar een ideale manier om kennis te maken met de vele kleuren, geuren en bevolkingsgroepen van Mali.  We slenteren door smalle straatjes die als een doolhof door elkaar heenlopen en kijken onze ogen uit naar de lemen huisjes en het dagelijkse leven wat daar in af speelt.