11 oktober t/m 15 oktober 2002

HOME

Ondanks grote twijfels bij het thuisfront om naar het Midden-Oosten af te reizen tijdens een op hand zijnde oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak, vliegen we medio oktober toch met Jordanian Airlines via Amman naar Beirut. Het vliegveld is modern, nieuw en schoon en we zijn blij verrast dat we niets hoeven te betalen voor een Libanees visum. Midden in de nacht ontkom je er echter niet aan  om veel voor een taxirit te betalen naar de stad. Na een welverdiende nachtrust stippelen we tijdens het ontbijt onze wandelroute door Beirut uit.   

Ook staan er nog steeds bemande tanks op centrale en strategische kruispunten opgesteld. Dit om direct in te kunnen grijpen als dat toch nog nodig mocht zijn ...


Beirut Downtown is geheel opnieuw opgetrokken (foto links) en ademt de Parijse sfeer van het Midden-Oosten van vroegere tijden weer uit. Je kan kiezen uit vele terrasjes. Alles bij elkaar is het dus een aparte typische stad.

Je hoeft niet lang rond te lopen om te zien dat er hard gewerkt wordt aan de wederopbouw van de stad. Uiteraard zie je ook nog vele kapotgeschoten gebouwen die herinneren aan de burgeroorlog. Met name is dit het geval bij de ´Green line´, waar de stad is gehalveerd in een christelijk en islamitisch deel.


Soms worden de ´ruïnes´ toch weer op een originele en inventieve wijze benut voor nieuwe winkeltjes.

Vervolg Syrië

Huidige temperatuur in Libanon:

Click for Beirut, Lebanon Forecast

LIBANON

In een oude mercedes rijden we naar het pittoreske havenstadje Byblos (Jbeil). In de Romeins-middeleeuwse haven dobberen de vissersbootjes en vindt je gezellige terrasjes en restaurants. Wij overnachten in één van de weinige hotels aan het strand, in hotel Ahiram.

Byblos is één van de oudste steden van de wereld, de geschiedenis van dit stadje gaat meer dan 7000 jaar terug. Door de opkomst en ondergang van vele beschavingen is het een rijke archeologische vindplaats. Byblos was ten tijde van de overheersing door de Egyptische farao´s, van 3000 tot 1000 voor Christus, de belangrijkste religieuze en handelsstad aan de kust van het oude Fenicië. Hier werd ook het eerste lineaire alfabet uitgevonden, de voorloper van het Grieks en Latijn en daarmee van alle moderne alfabetten.

Libanon oogt wellicht nogal westers, maar is daarmee wel een prima startpunt voor een reis door het Midden-Oosten.