LAOS

8 t/m 13 december 1997             

HOME

De Mekong ontspringt in Tibet, een groot gedeelte van de rivier vormt de grens tussen Laos, Birma en Thailand. De rivier is de levensader van het door land ingesloten Laos. We overnachten in het grensplaatsje Huay Xai, waar we vanaf het balkon genieten van een prachtige zonsondergang boven de Mekong.

Vanuit Thailand steken we met een speedboot-veerboot de Mekong over naar Laos. Het heeft ons de nodige moeite gekost om een visum te regelen in Thailand. We willen Laos voor het grootste deel per boot gaan bereizen.

We genieten van het prachtige uitzicht, maar toch slaat na 7 uur varen de verveling behoorlijk toe. We besluiten de volgende dag verder te gaan met een speedboot, kijken hoe ons dat bevalt We stoppen in het aandoenlijke Pakbeng, een klein bergdorpje wat bestaat uit een aantal hutten van bamboe en rotan. We overnachten in een houten garage-box. Het is koud, zo'n 22 C Een baby wordt dan ook in bed gestopt met een gebreide muts, versierd met een pompon.  We laten het mandi-en met koud water in een rieten hokje maar achterwege.   

We moeten behoorlijk afdingen bij de speedboten. De toyota-motor maakt een verschrikkelijk lawaai. Onze oordoppen bieden wederom uitkomst. Compleet met valhelm razen we over de Mekong, binnen 3 uur zijn we in Luang Prabang. De tocht is al met al spectaculairder dan gisteren. Luang Prabang doet zeer Frans aan, vele Wats (tempels) en monniken sieren het straat

Ondanks het feit dat er door de slechte wegen vele aanrijdingen gebeuren wagen we het toch om met een vrachtwagen over land naar Vientiane te gaan. De weg tussen Luang Prabang en Vientiane staat ook nog eens bekend om z'n vele berovingen. 12 uur zitten we als haringen in een tonnetje op houten bankjes maar, ook dat hebben we weer overleefd!

Na de bekende paspoortcontrole (dat gebeurt in Laos vrijwel in ieder dorp) vertrekken we met een langzame passagiersboot naar Luang Prabang. We bemachtigen een plaatsje op het dak. Omdat we stroomafwaarts varen zit er toch nog wel wat vaart in. Af en toe is het bij stroomversnellingen en rotsblokken wat uitkijken geblazen.

Laos is nog puur Laos!

Ze leven hun eigen leven en dat maakt het land heel bijzonder ...