23 oktober t/m 1 november 2002

HOME

In een aftandse taxi reizen we vanuit SyriŽ (Damascus) naar het hete Amman in JordaniŽ. Met hoe meer mensen je de taxi deelt, des te goedkoper is de rit. We zitten wel wat krap, maar binnen 3 uur zijn we op de plaats van bestemming. Dit inclusief de tijd die we nodig hebben bij de grensovergang, waar we nog een visum moeten regelen en geld wisselen.

In een vrij nieuwe taxi vertrekken we de volgende dag naar Mount Nebo. Dit ligt op de steilte van een spectaculair plateau ongeveer 40 km ten zuidwesten van Amman. Mount Nebo is in de bijbelse geschiedenis de berg die Mozes, op bevel van de Heer, besteeg om het Beloofde Land te bewonderen, alvorens te sterven. De berg staat daarom geheel in het teken van de herdenking aan Mozes en het uitzicht vanaf de berg over het beloofde land IsraŽl is inderdaad bijzonder fraai.

Amman is een enorme, zeer uitgebreide heuvelachtige stad en bestaat uit vele aparte wijken, dit als gevolg van de enorme bevolkingsgroei van Amman sinds 1968 (de Arabisch-IsraŽlische oorlog). Toen telde de stad nog 570.000 inwoners, aan het einde van de jaren ī90 waren dit er twee miljoen. Eentonige huizenblokken proberen nu iedereen te huisvesten. Het historische centrum (Downtown) ligt in het vlakke lage gedeelte, waarvan het Romeinse theater ons het meeste aanspreekt. Vanaf de 2e eeuw bood dit theater plaats aan Ī6000 toeschouwers. 

Vervolg JordaniŽ

Huidige temperatuur in JordaniŽ:

Click for Amman, Jordan Forecast

In een zeer luxe Jett-bus rijden we over de Dead Sea Highway naar Aqaba. Aqaba ligt aan de Rode Zee en hier bevindt zich de enige haven van het land. Het is ook een bloeiend toeristisch centrum, dit mede vanwege het heldere water en de prachtige onderwaterwereld. We trekken er een dag voor uit om deze wereld te ontdekken; 9 km ten zuiden van Aqaba, vlakbij de grens met Saoedi-ArabiŽ zien we al snorkelend de mooiste dingen (zie de fotoīs op de volgende pagina). Op weer een andere dag wagen we een poging om met een waterfiets naar IsraŽl (Eilat) te fietsen, maar halverwege worden we teruggestuurd door patrouilles.

Het zweet spoelen we van ons af in de Dode Zee. De Dode zee is 76 km lang en 6 tot 17 km breed, bestaat voor een derde uit zout en is het diepste punt op aarde. Plant en dier komen niet in het zoute water voor, slechts enkele bacteriŽn kunnen overleven in dit water.

Het is een heel aparte buitengewone ervaring om er in te drijven. Zwemmen is onmogelijk, want je voeten krijg je niet onder water.