JAPAN

19 t/m 28 november 2000              

HOME

Vanuit Pusan varen we in ca. 14 uur met de Pukwan Ferry naar Shimonoseki in Japan. De boot is niet zo luxe als die van China naar Zuid-Korea. We moeten in een grote ruimte slapen, met z´n allen naast en tegenover elkaar. De boot ligt niet erg stabiel, we waggelen van rechts naar links. Ons kussentje lijkt op een spons met leer er omheen. Een vierkant geval, één keer omdraaien en je rolt er vanaf.

We mogen als eerste van de boot af, toch presteren we het om als één van de laatste door de  douane te gaan. De bagage-check overtreft werkelijk alles wat we tot op heden, in welk land dan ook, hebben meegemaakt. Allebei de rugzakken moeten leeg, tot op de bodem ...

We gaan in een supersnelle shinkansen-trein direct door naar Hirosjima, het landschap ziet er allemaal veel vriendelijker en groener uit dan in Zuid-Korea. Geruisloos ontdekken we het eerste stukje Japan.

Op het treinstation van Hirosjima eten we bij Mc Donalds een Japanse (?) Teryaki-burger. We lopen al vrij snel tegen een traditioneel Japans familiepension op: een zgn. ´ryokan´.

Als we de naam ´Hirosjima´horen dan denken we daarbij natuurlijk gelijk aan de atoombom, die hier op 7 augustus 1945 door de Amerikanen is neergegooid. We bezoeken het ´Hirosjima peace memorial museum´, dat beelden laat zien van de atoombomexplosie en de gruwelijke uitwerking die deze bom heeft gehad op de stad, mensen, gebouwen, etc.

Alles bij elkaar is het een zeer aangrijpend stukje geschiedenis. Met een brok in onze keel lopen we over het aangrenzende park, welke vol staat met gedenkstenen.  Het skelet van de Industriepromotie hal is als enige ruïne na de atoombomexplosie overeind blijven staan. 

Met de trein gaan we naar het derde van de drie meest geprezen plekjes van Japan: de Itsukushima-schrijn op het eiland Miyajima. 

Bij de voordeur staan de slippertjes al klaar. Een laag tafeltje, twee kussentjes als stoelen, rieten matten (´tatami´) als vloerbedekking en een dik soort dekbed als matras stelt het interieur voor.

We beginnen spontaan een wandeling naar de top van Mt. Misan. Het eerste stuk leidt langs tempels en typische Japanse huizen. Langs de paden staan kleine ´shinto´-beeldjes. De Shinto-religie is levenbevestigend met reinheid als grondprincipe. Wolken mist hangen over de top van de berg en al snel begint het te miezeren. Voordat we helemaal beneden zijn komt de regen met bakken uit de hemel zetten.

Vervolg Japan

SLIDE-SHOW ´Japan´