3 oktober t/m 7 oktober 2003

HOME

We vliegen met de Turkse vliegtuigmaatschappij Onur Air naar Istanbul.  Omdat Onur Air onze vlucht van zondagmorgen heeft laten vervallen, mogen we op kosten van Sunrise twee dagen eerder vertrekken. Zo hebben we in totaal 5 dagen/4 nachten de tijd om Istanbul, de legendarische stad aan de Bosphorus, op de grens van Azië en Europa, te bekijken. Een visum is al snel geregeld, opstellen in rijen van drie. Als je Amerikaan bent heb je pech, dan betaal je 100 US$, wij komen er met 10 US$ vanaf. We worden netjes opgehaald en vervolgens in een luxe bus naar ons **** hotel ´The Golden Horn´(http://www.thegoldenhorn.com) gebracht.

We zijn nog vroeg en dat is maar goed ook, want ieder uur later betekent zoveel langer in de rij voor een kaartje. Er is veel te zien op dit enorme terrein, wat 2x zo groot is als het Vaticaan. Het paleis is echt prachtig: Wat een kleuren ... goud hekwerk voor deuren, mooie combinaties glas in lood, schitterende tegeltjes en natuurlijk de o zo fraai beschilderde koepels. Ook zijn er in het paleis diverse religieuze islamitische relikwieën uitgestald, bv. haar van de profeet Mohammed. Uiteraard vind je er ook wapens, portretten, kledij en schatten van de diverse sultans.

Het hotel ligt heerlijk centraal in hartje oud Istanbul op het historische Schiereiland aan de zuidkant van het Europese deel van Istanbul. ´s Avonds gaan we in het leuke restaurantje ´Hatay´ aan de kebab.


De eerste volle dag staat bij ons in het teken van de Ottoman Sultanahmet route (zie Lonely Planet wandelroutes) .

Om de hoek van ons hotel ligt het fraaie Gulhane-park. De eerste zonnestralen vallen als een mooie gloed door de hoge bomen. Dit park hoort bij het Topkapi-paleis, dat meer dan 400 jaar de zetel van één van de grootste rijken van de wereld, het Ottomaanse rijk, is geweest. Uiteraard willen we dit paleis ook even van binnen zien.

Vervolg Istanbul

Het uitzicht over de bosphorus rivier en de golden horn vanaf het paleis overtreft ook alle verwachtingen. Ondanks dat het een beetje heiig is krijgen we zo toch een goede indruk wat een enorme stad Istanbul is.


Na een hapje en een drankje bij café Sebil gaan we naar de grootste moskee van Istanbul: de beroemde Blauwe moskee, de Sultan Ahmetmoskee. Op de binnenplaats zijn veel restauratie werkzaamheden gaande, maar binnen merk je daar niets van. De moskee wordt nog druk bezocht door locals. De vrouwen bidden vanachter een soort hekjes met rasterwerk. De mannen bidden, eventueel met hun zoontjes, in de grote ruimtes van de moskee. De moskee hangt vol met lampjes wat tot gevolg heeft dat honderden draden de moskee vullen. In Damascus moest ik een pijtje aan, hier hoeft dat niet ... als je armen maar bedekt zijn dan is dat hier afdoende.