HOME

GUATEMALA

3 t/m 17 april 2001               

Guatemala ruim 2,5 x zo groot als Nederland en heeft ca. 10 miljoen inwoners. In het westen grenst het land aan Mexico, in het noordoosten aan Belize, in het zuidwesten aan Honduras en El Salvador en in het zuiden aan de Grote Oceaan. We vliegen met Iberia Airlines aan op Guatemala-city. Omdat we midden in de nacht aankomen, overnachten we tegen alle waarschuwingen in, toch maar in Guatemala-city.

We brengen zelfs nog even een bezoek aan de 'Mayor Plaza'. Onderweg trekken honderden demonstrerende Guatemalezen aan ons voorbij en internetten we even. Daarna vertrekken we met de bus naar het 45 km verderop gelegen Antigua.

Antigua wordt ingeluid met een hoop gebonk. Alle straten bestaan namelijk nog uit geplaveide keitjes. Er komen direct een tweetal jongens naar ons toe die ons de weg willen wijzen naar een leuk hostel. We komen uiteindelijk terecht bij een leuk koloniaal uitziend gebouwtje. De kamer is hartstikke schoon, in dit opzicht verschilt Midden-Amerika dus al behoorlijk van een AziŽ. Antiqua ligt in een dal tussen drie vulkanen en komt op ons heel pittoresk en gezellig over.   

Er zijn nog veel overblijfselen uit de koloniale tijd. Na de nodige aardbevingen zijn helaas wel een aantal oude gebouwen behoorlijk verwoest. Maar toch leeft het oude culturele centrum nog en kan je je goed voorstellen dat dit ooit een groot centrum van macht, handel en welvaart is geweest. 

Overal zijn markten en proberen de Maya-vrouwen hun kleurrijke kleden, sjaaltjes en kleding aan westerlingen te verkopen. Het is er heerlijk toeven, ook het eten is de moeite waard.

Tegen zonsondergang geeft het licht op de pastelkleurige gebouwen een heel leuk effect. Langzaamaan beginnen we te begrijpen waarom zoveel mensen graag naar dit soort landen gaan: het is goedkoop, je kan er goed eten en de hotels zijn schoon. De nadelen; onveiligheid en toch ook een bepaalde mate van onvriendelijkheid (zeker als je dit vergelijkt met AziŽ) wordt dan al snel op de koop toegenomen.

De volgende dag brengen we een bezoek aan de nog steeds actieve Pacaya-vulkaan. Door het rulle lava is het een hele klim naar de top. Vanwege de onveiligheid (er huizen nog steeds bandieten in dit gebied) reizen we onder politie-escorte in een groep. 


Vervolg Guatemala

Momenteel is de temperatuur in Guatemala-city: