CHINA          

12 oktober t/m 16 november 1997             

HOME

Onze reis door Zuid-Oost Azië begint in Peking. Het enige wat we hebben geregeld is een vliegticket terug naar Amsterdam vanaf Singapore op oudejaarsdag. Na het lezen van het boek 'Wilde zwanen' (drie generaties in China) wisten we het zeker: Wij wilden naar China, op Canada en Rusland na het grootste land ter wereld! Beijing is de hoofdstad van het land met ruim 1,2 miljard mensen.

Op 1 oktober 1949 riep de communistische leider Mao Zedong vanaf de Poort van de Hemelse vrede (links) over het Tian-An-Men-plein (rechts) de stichting van de Volksrepubliek China uit.

Het Tian-An-Men-plein is het grootste plein ter wereld (ca. 40 ha). Midden op het plein staat een obelisk ter nagedachtenis van de helden van de Chinese revolutie.

Het plein zullen vele kennen vanwege de studentenopstand op 4 juni 1989.  De poort van de Hemelse vrede geeft toegang tot de Verboden Stad; het keizerlijk paleis van de Ming- en Qing-dynastiën.


Mannen brengen de dag zoveel mogelijk met kaartspelen buiten door, zittend op bamboestoeltjes op het trottoir. Sommige mannen zijn nog gehuld in de sombere 'Mao-pakken'. Dit is nog het typische, echte Beijing ...

De Chinese muur, één van de zeven wereldwonderen, is één van de grootste ooit geleverde menselijke prestatie. De hoeveelheid steen en bakstenen die nodig waren voor de bouw van deze muur zou de aarde met een 2,5 m hoge dijk kunnen omspannen.

Eerst werden er afzonderlijke stukken  muur aangelegd om de vanuit het noorden binnenvallende nomadenstammen tegen te houden. Later hebben ca. 300.000 mensen (vnl. politiek gevangenen) deze stukken muur met elkaar verbonden. De muur is nu nog ca. 6000 km lang.

Na een behoorlijk vermoeiende klim is het uitzicht overweldigend, de muur kronkelt zich zover als het oog reikt door de bergen..  


Via Nanjing, rijden we in een 'hard sleeper' met de trein door naar Huangshan. We zien onderweg nog een stoomtrein. Marjolein krijgt direct haar eerste Chinese les van een 17-jarig Chinees meisje.

Vervolg China